Algemen Voorwaarden
AV Rijschool Klaassens
Artikel 1 – Werkingssfeer
Artikel 2 – Definities
Artikel 3 – Algemeen: Juridische positie tijdens rijles
Artikel 4 – Verplichtingen van de rijschool
Artikel 5 – Verplichtingen van de leerling
Artikel 6 – Betaling
Artikel 7 – Theorie en theorie-examen
Artikel 8 – Aanvraag onderzoek naar de rijvaardigheid (praktijkexamen)
Artikel 9 – Opschorting en annulering van de overeenkomst
Artikel 10 – Onderzoek naar de rijgeschiktheid (medische keuring)
Artikel 11 – Onderzoek naar de rijvaardigheid: bijzondere omstandigheden
Artikel 12 – Camerabeelden en veiligheid
Artikel 13 – Persoonsgegevens en privacy (AVG)
Artikel 14 – Geheimhoudingsverklaring
Artikel 15 – Vrijwaring en aansprakelijkheid
Artikel 16 – Beëindiging van de lesovereenkomst
Artikel 17 – Toepasselijk recht
Slotbepaling
Artikel 1 – Waarvoor gelden deze voorwaarden?
a. Deze algemene voorwaarden gelden voor alle afspraken tussen de leerling en de rijschool. Dit geldt vanaf het moment dat je lessen boekt of een ander product of dienst afneemt bij de rijschool. Als je dit doet, ga je automatisch akkoord met deze voorwaarden.
b. Is iets in deze voorwaarden niet helemaal duidelijk? Dan kijken we naar wat er bedoeld wordt met die regel.
c. Gaat het om een situatie die niet in deze voorwaarden staat? Dan gebruiken we de bedoeling van deze voorwaarden om te bepalen wat eerlijk is.
d. Je hebt een lesovereenkomst met de rijschool als je een product afneemt of als jij (of je ouder/verzorger, als je minderjarig bent) een overeenkomst ondertekent.
Artikel 2 Definities
Leerling: De persoon die rijlessen volgt bij de rijschool om zijn of haar rijbewijs te halen.
Instructeur: De persoon die rijles geeft aan de leerling om te helpen bij het halen van het rijbewijs.
Rijonderricht: Rijonderricht is het krijgen van rijles en uitleg van de instructeur. De leerling volgt deze lessen om veilig en goed voorbereid het praktijkexamen bij het CBR te doen.
Rijschool of rijschoolhouder: De persoon of organisatie die de rijlessen verzorgt en ervoor zorgt dat een instructeur beschikbaar is voor de leerling.
Artikel 3 Algemeen (rijles en verantwoordelijkheid)
Tijdens een rijles is de leerling niet de officiële (juridische) bestuurder van de auto, maar wel de persoon die de auto bestuurt. De instructeur blijft tijdens de les verantwoordelijk voor wat er gebeurt. Bij een rijexamen is de examinator verantwoordelijk.
Als er een verkeersregel wordt overtreden of een ongeluk gebeurt tijdens de les of het examen, dan is de instructeur of examinator daarvoor verantwoordelijk – behalve als de leerling expres iets fout doet (bijvoorbeeld opzettelijk door rood rijden of een ongeluk veroorzaken). Met een rijles bedoelen we ook het afleggen van een tussentijdse toets of praktijkexamen bij het CBR.
Artikel 4 Verplichtingen ten aanzien van de rijschool
De rijschool zorgt voor het volgende:
a. De rijlessen worden gegeven door instructeurs die bevoegd zijn volgens de regels van de wet (de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen, WRM).
b. De leerling krijgt zo veel mogelijk les van dezelfde instructeur.
c. De rijschool geeft een goede rijopleiding, zodat de leerling zich goed kan voorbereiden op het praktijkexamen bij het CBR.
d. Als de leerling het examengeld aan de rijschool heeft betaald, vraagt de rijschool het praktijkexamen aan bij het CBR. Dit gebeurt op tijd, en alleen als de leerling daarvoor toestemming heeft gegeven via de machtiging op www.mijn.cbr.nl.
e. De leerling doet examen in de lesauto waarin hij of zij rijles heeft gehad. Is dat niet mogelijk? Dan zorgt de rijschool voor een vergelijkbare auto. Als het een heel ander type auto is, krijgt de leerling eerst nog minimaal één les in die auto.
f. De afgesproken lestijd wordt volledig gebruikt voor de rijles.
g. De rijschool heeft een verzekering die schade dekt tijdens de les of het examen. Deze verzekering is zoals gebruikelijk is in de rijschoolbranche.
Artikel 5 Verplichtingen ten aanzien van de leerling
De leerling is verplicht om:
a. Aan het begin van de opleiding de rijschool te machtigen via http://mijn.cbr.nl met DigiD en sms-bevestiging. Dit is nodig om examens of een tussentijdse toets te kunnen reserveren. Ook vult de leerling een Gezondheidsverklaring in en betaalt deze direct aan het CBR. De leerling zorgt dat deze gegevens kloppen en actueel blijven. De leerling verleent ook toestemming in de verwerking van zijn/haar gegevens t.b.v. CBR.
b. Zelf te controleren of hij/zij een rijbewijs mag krijgen op basis van verblijfsstatus. Als het CBR geen rijbewijs mag afgeven, is de rijschool daar niet verantwoordelijk voor.
c. Te melden dat er geen rijontzegging is. Als blijkt dat de leerling toch geen auto mag rijden, is de rijschool niet aansprakelijk. Betaalde lessen en examens worden in dat geval niet terugbetaald.
d. De Gezondheidsverklaring eerlijk in te vullen en zelf te betalen bij het CBR. De rijschool is niet verantwoordelijk voor de medische beoordeling. Geld voor gevolgde lessen wordt niet teruggegeven.
e. Op tijd op de afgesproken plaats aanwezig te zijn. De instructeur wacht maximaal 10 minuten. Deze wachttijd gaat van de lesduur af. Komt de leerling niet opdagen zonder op tijd af te zeggen? Dan moet de les toch betaald worden. Een andere leslocatie moet op tijd worden besproken en moet passen in het rooster van de instructeur.
f. Op tijd af te zeggen:
Als je een les wilt afzeggen, gelden de volgende regels:
• Telefonisch, SMS of whatsapp: minimaal 48 uur (2 werkdagen) van tevoren, tussen 08.00 en 18.00 uur.
• Per e-mail: minimaal 72 uur van tevoren.
• App en sms gelden alleen als afzegging als de rijschool deze bevestigt.
• Te laat afgezegde lessen worden in rekening gebracht, behalve bij dringende redenen, zoals:
• Begrafenis van een naaste familielid (tot en met de 2e graad)
• Spoedopname in het ziekenhuis
• Ziekte met een doktersverklaring
g. De aanwijzingen van de rijinstructeur altijd op te volgen.
h. De mobiele telefoon tijdens de les uit te zetten. In noodgevallen heeft de instructeur een telefoon bij zich.
i. Bij examens of toetsen de volgende dingen mee te nemen:
• Een geldig ID of ander officieel document
• Het zelfreflectieformulier
• De oproepkaart (wordt via e-mail gestuurd vanuit het CBR)
j. Medische klachten die invloed hebben op het autorijden, op tijd te melden aan de rijschool en/of het CBR. Gebeurt dit niet, en moet de rijopleiding of het examen worden afgebroken, dan is de rijschool daar niet verantwoordelijk voor.
k. De lesauto netjes te houden: geen vieze schoenen op de bekleding, niet eten, drinken, vapen of roken in de auto.
l. 15 minuten voor de les klaar te staan. Reken op ongeveer 90 minuten lestijd per les. Vergeet nooit je legitimatiebewijs mee te nemen, ook niet bij toets of examen.
m. Altijd de autogordel te dragen, ook als passagier. Alleen met een doktersverklaring mag dat achterwege blijven. Zonder gordel geen rijles; de kosten worden dan alsnog berekend.
n. Geen alcohol, drugs of medicijnen te gebruiken die de rijvaardigheid beïnvloeden vóór of tijdens de rijles. Wordt dit toch opgemerkt, dan stopt de les en moet deze wel betaald worden. Ontstaat er schade door gebruik van deze middelen, dan is de leerling volledig verantwoordelijk.
o. Na het aanvragen van een toets of examen het afgesproken aantal lessen af te nemen tot het examenmoment, zoals afgesproken met de instructeur.
Artikel 6 Betaling
a. Betaling van lessen: Rijlessen en lespakketten moeten vooraf of direct na de les worden betaald. Dit kan contant of per pin.
b. Facturen: Facturen moeten binnen 14 dagen na de factuurdatum worden betaald. Let op: de factuur moet altijd vóór de eerste rijles zijn voldaan. Het is daarom mogelijk dat de betaling eerder dan 14 dagen na factuurdatum moet worden gedaan.
c. Als de leerling niet op tijd betaalt, stuurt de rijschool een gratis herinnering.
De leerling krijgt dan nog 7 dagen extra om te betalen. Zolang er een betalingsachterstand is, gaan geplande rijlessen niet door. Lessen die al binnen 48 uur stonden ingepland, worden wel afgeschreven en niet terugbetaald.
d. Extra kosten bij uitblijvende betaling
Als er daarna nog steeds niet is betaald:
• Mag de rijschool wettelijke rente en incassokosten rekenen.
• Mag de rijschool ook €50 administratiekosten rekenen (excl. btw).
e. Prijswijzigingen: De rijschool mag de prijzen aanpassen. Lessen of pakketten die al zijn betaald, blijven geldig tegen de oude prijs.
f. Stoppen met een lespakket Als de leerling eerder stopt (zie artikel 16 voor de voorwaarden) met het lespakket, krijgt hij of zij geld terug. De rijschool houdt dan het volgende in:
• De gevolgde lessen worden afgerekend tegen het losse uurtarief (zie tarief op www.rijschoolklaassens.nl)
• De korting die op het pakket zat vervalt
• Er wordt €50 administratiekosten ingehouden
Let op: Bij opzegging binnen 2 weken vóór de geplande examendatum vindt geen restitutie meer plaats, tenzij er sprake is van overmacht (zoals een spoedopname of overlijden in de familie).
g. Niet-gebruikt praktijkexamen: Als de leerling een pakket heeft gekocht inclusief praktijkexamen, maar geen examen doet, dan krijgt de leerling het examengeld niet terug.
Artikel 7 Theorie en theorie-examen
a. De leerling kan leerboeken en ander lesmateriaal voor de theorie- en praktijklessen kopen via de webshop op www.rijschoolklaassens.nl. De leerling betaalt dit meteen aan de leverancier bij het bestellen. Als de leerling geen boeken of cursus via de webshop koopt, moet hij of zij er zelf voor zorgen dat het lesmateriaal actueel en betrouwbaar is.
b. De leerling moet op tijd een geldig theoriecertificaat hebben. Een theorie-examen kan de leerling zelf reserveren via http://mijn.cbr.nl. De kosten voor het examen worden dan direct aan het CBR betaald via iDEAL.
Artikel 8 Aanvraag onderzoek naar de rijvaardigheid (het rijexamen)
Met “onderzoek” bedoelen we: de tussentijdse toets, het praktijkexamen, een nader onderzoek of een bijzonder examen.
a. De leerling betaalt de kosten van het onderzoek via overschrijving aan de rijschool, nadat hij of zij de rijschool heeft gemachtigd. Tenzij er schriftelijk iets anders is afgesproken.
b. De leerling moet binnen 14 dagen na betaling aan de rijschool laten weten op welke dagen hij of zij niet beschikbaar is voor het examen. Dit mag via e-mail of op een andere manier die met de rijschool is afgesproken. Als de leerling dit niet doorgeeft, kiest de rijschool een willekeurige datum die beschikbaar is in het systeem van het CBR.
c. Als het onderzoek niet doorgaat doordat de leerling:
• te laat komt,
• niet verschijnt, of
• niet de juiste documenten bij zich heeft,
dan moet de leerling zelf de kosten voor een nieuw onderzoek betalen.
d. Als de prijzen voor het praktijkgedeelte van het onderzoek veranderen, mag de rijschool deze prijswijziging doorberekenen. De rijschool vertelt dit vooraf, mondeling of schriftelijk. Op verzoek krijgt de leerling een schriftelijk overzicht van de nieuwe kosten.
e. Het praktijkexamen van het CBR vindt zoveel mogelijk aan het einde van de rijopleiding plaats.
Artikel 9 Opschorting en annulering
a. De rijschool mag tijdelijk stoppen met de lessen of de overeenkomst beëindigen als de leerling zich niet aan de afspraken houdt.
Bijvoorbeeld: als de leerling niet op tijd betaalt, te weinig lessen volgt of zich niet goed voorbereidt.
Ook als de leerling door zijn gedrag of vertraging het voor de rijschool onmogelijk maakt om de afspraken op een normale manier uit te voeren, mag de rijschool stoppen.
b. De rijschool mag de overeenkomst ook stoppen als er iets gebeurt waardoor het niet meer mogelijk is om verder te gaan, of als het onredelijk is om op dezelfde manier door te gaan.
c. Als de overeenkomst wordt gestopt, moet de leerling onmiddellijk alle openstaande bedragen aan de rijschool betalen. Als de rijschool de lessen alleen pauzeert, blijven de rechten en afspraken gewoon gelden.
d. Als de rijschool de overeenkomst stopt of pauzeert, hoeft zij geen schade of kosten te vergoeden aan de leerling.
e. Als de leerling zelf de oorzaak is van het stoppen van de overeenkomst, dan moet hij of zij de schade en kosten die daaruit ontstaan vergoeden.
Artikel 10 Onderzoek naar de rijgeschiktheid
Als de leerling één of meer vragen op de Gezondheidsverklaring met ‘ja’ moet beantwoorden, volgt er extra medisch onderzoek door het CBR.
De leerling betaalt dan apart voor het gebruik van de lesauto tijdens dat onderzoek.
Als de arts van het CBR beslist dat de leerling niet gezond genoeg is om te mogen rijden en de opleiding moet stoppen, dan krijgt de leerling geen geld terug voor de lessen die al gevolgd zijn.
Als de leerling de Gezondheidsverklaring niet eerlijk heeft ingevuld, en de examinator komt daar tijdens het rijexamen achter, dan kan dit worden doorgegeven aan een arts van het CBR.
Alle gevolgen en kosten hiervan zijn voor rekening van de leerling.
Artikel 11 Onderzoek naar de rijvaardigheid
a. Als het CBR of BNOR het praktijkexamen afzegt vanwege slecht weer, kan de rijschool de kosten van één rijles rekenen. Dit mag alleen als er een rijles was gepland direct vóór het examen.
b. De leerling kan het praktijkexamen soms niet doen of afmaken. Hieronder staan de mogelijke situaties:
• b-1. Als de leerling zelf ziek is, een naaste overlijdt, kort van tevoren wordt uitgezonden als militair, of een kind krijgt, kan het examengeld mogelijk teruggevraagd worden via het CBR.
Dit beslist het CBR zelf. De leerling kan dit regelen via: www.cbr.nl – terugvragen examengeld praktijkexamen. (Ook te vinden via zoekterm ‘CBR examengeld terugvragen’ op http://www.cbr.nl)
• b-2. De lesauto is niet beschikbaar, en er is geen andere geschikte lesauto.
• b-3. De lesauto wordt door het CBR afgekeurd, en er is geen vergelijkbare vervangende auto.
c. In de gevallen b-2 en b-3 zorgt de rijschool voor:
• één gratis rijles
• én een nieuwe aanvraag voor het examen, als de leerling dat wil.
Let op: dit geldt niet bij een nieuwe aanvraag voor een tussentijdse toets.
Artikel 12 Camerabeelden o.a. voor uw en onze veiligheid
De lesauto’s van Rijschool Klaassens kunnen camera’s hebben die beeld en geluid opnemen tijdens de rijles. Deze opnames zijn bedoeld voor jouw veiligheid en die van de instructeur.
De opnames worden niet gedeeld met anderen, behalve als er een goede juridische reden voor is, bijvoorbeeld bij een ongeluk of strafzaak.
Soms gebruikt de rijschool deze beelden om jou of andere leerlingen iets te laten zien over verkeerssituaties of rijgedrag. Zo leer je van je eigen rijstijl of die van anderen.
Als je een overeenkomst met de rijschool aangaat en deze voorwaarden accepteert, geef je ook toestemming voor het gebruik van deze beelden.
• Wil je dit niet? Dan kun je dit melden zoals uitgelegd in artikel 13.d.3
Artikel 13 – Persoonsgegevens en privacy
a. De rijschool gaat zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens.
Dit gebeurt volgens de regels van de AVG (de privacywet).
b. Jouw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor de uitvoering van de rijopleiding.
Ze worden niet gedeeld met anderen, behalve als de wet dit verplicht.
c. Je hebt de volgende rechten met betrekking tot jouw persoonsgegevens:
1. Je mag jouw gegevens inzien.
2. Je mag jouw gegevens aanpassen.
3. Je mag vragen om jouw gegevens te laten verwijderen.
4. Je mag jouw gegevens meenemen naar een andere partij.
d. Over camerabeelden in de lesauto’s:
In alle lesauto’s van Rijschool Klaassens zijn camera’s aanwezig.
1. De camera’s nemen altijd op:
Er worden voortdurend beelden gemaakt, binnen en buiten de lesauto. Dit gebeurt voor veiligheid en training.
2. Waarvoor de beelden gebruikt kunnen worden:
• Voor persoonlijke training: de instructeur kan samen met jou de beelden bekijken om jouw rijgedrag te bespreken.
• Voor onderwijs: de rijschool kan delen van beelden gebruiken om aan andere leerlingen iets uit te leggen. In dat geval probeert de rijschool jou onherkenbaar in beeld te brengen.
3. Jouw rechten met betrekking tot de camerabeelden:
• Je mag de beelden bekijken.
• Je mag vragen om de beelden te laten verwijderen, behalve als de wet zegt dat ze bewaard moeten blijven.
• Je mag vragen om de verwerking tijdelijk of volledig te stoppen.
• Je mag bezwaar maken tegen het gebruik van jouw camerabeelden.
e. Bewaartermijn van camerabeelden:
1. Camerabeelden die gebruikt worden voor training of uitleg kunnen iets langer bewaard worden,
zolang dat nodig is voor de lessen en jouw privacy goed wordt beschermd.
2. Alle andere beelden worden maximaal 3 maanden bewaard,
behalve als ze nodig zijn voor bijvoorbeeld een ongeluk, verzekering of juridisch onderzoek.
Artikel 14 Geheimhoudingsverklaring
a. Rijschool Klaassens belooft om alle persoonsgegevens van leerlingen geheim te houden,
zowel tijdens de rijopleiding als na afloop daarvan.
b. De rijschool gaat voorzichtig om met vertrouwelijke informatie, zoals bijzondere persoonsgegevens (bijvoorbeeld over gezondheid).
c. Ook als het niet duidelijk is of iets vertrouwelijk is, houdt de rijschool dit geheim als dat redelijkerwijs verwacht mag worden.
d. Alle medewerkers van de rijschool die toegang hebben tot deze gegevens, mogen deze informatie niet kopiëren, doorgeven of op een andere manier delen met anderen.
e. De enige uitzondering is als de wet of een rechter zegt dat informatie gedeeld moet worden.
Ook dan deelt de rijschool alleen wat echt nodig is.
Artikel 15 Vrijwaring
a. De rijschool zorgt voor verzekering
De rijschool zorgt dat jij tijdens de rijles of het examen niet zelf aansprakelijk bent als er schade ontstaat. Je hoeft bijvoorbeeld geen schade te betalen als je per ongeluk iemand aanrijdt.
Maar: dit geldt niet als je expres iets verkeerd doet (opzet) of zeer onvoorzichtig bent.
Ook niet als je onder invloed bent van alcohol, drugs of medicijnen waarvan je weet (of had moeten weten) dat ze je rijgedrag beïnvloeden.
b. Eerlijke informatie geven is verplicht
Als je rijles neemt terwijl je eigenlijk geen rijles mag volgen (bijvoorbeeld omdat een rechter dit verboden heeft), dan ben je zelf verantwoordelijk voor alle gevolgen.
Je moet dan ook alle boetes en kosten zelf betalen.
c. Beperkte aansprakelijkheid van de rijschool De rijschool is alleen aansprakelijk tot het bedrag dat door de verzekering wordt vergoed. De rijschool is niet verantwoordelijk voor extra kosten of schade die buiten deze verzekering vallen.
Artikel 16 Beëindigen lesovereenkomst
Als je een lespakket hebt gekocht voor een vast aantal lessen of een vaste periode,
mag je de rijopleiding alleen stopzetten als daar een goede en dringende reden voor is.
Bijvoorbeeld door ziekte of een andere persoonlijke noodsituatie.
Als je stopt, dan geldt het volgende:
• Je betaalt alleen voor de lessen die je al hebt gevolgd, tegen het losse lesuurtarief zoals genoemd in artikel 6.f.
• Je betaalt extra één lesuur.
• Je betaalt €50 administratiekosten.
• Je betaalt ook het examengeld dat de rijschool al aan het CBR of BNOR heeft betaald.
Heb je vooraf betaald? Dan krijg je het restbedrag terug, na aftrek van de hierboven genoemde kosten.
Automatisch einde van de overeenkomst:
De lesovereenkomst stopt vanzelf:
• zodra je geslaagd bent voor het praktijkexamen,
of
• zodra je het afgesproken aantal lessen hebt gevolgd.
, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.
Artikel 17 – Toepasselijk recht
a. Op alle afspraken en regels tussen de leerling en Rijschool Klaassens is het Nederlandse recht van toepassing.
b. Als er een meningsverschil ontstaat dat niet samen opgelost kan worden, dan beslist de rechter in de regio waar de rijschool zit.
Slotbepaling
Als je een lesovereenkomst afsluit met Rijschool Klaassens, dan ga je automatisch akkoord met deze algemene voorwaarden.